Sismik Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Nedir?
Sismik Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Nedir?
Teknoloji ve modern çağın bir gereksinimi olarak ifade edilen sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri kablolama, soğutma, ısıtma ve havalandırma gibi eylemler için gerekli olan altyapının zeminde oluşturulmasına destek olur. Yükseltilmiş zemin ve yükseltilmiş döşeme, gelişmiş teknoloji eşliğinde hayatımıza giren sistemler arasında yer alır. Sismik yükseltilmiş döşeme ile oluşturulan altyapı sistemlerine ek olarak geliştirilen, aynı zamanda oldukça dayanıklı yapıya sahip olan sistemler olarak ifade edilir. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri altyapının daha fazla yük dayanımı sağlamasını destekler. Bu sayede meydana gelme ihtimali olan olası risklere karşı kesin çözümler elde edilir.
Sismik yükseltilmiş döşeme ayaklarının en kalın üretim kalınlığı M18 şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle mevcut elektrik yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda meydana gelecek olası risklere karşı koruma sağlanması amacıyla gözlem yapılmalı ve çeşitli tedbirler alınmalıdır. Bu sebeple, sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri doğal afet olaylarında ya da elektrikli ortam içinde yer alan cihazlardan kaynaklı meydana gelen yük dayanımı ve risklere karşı sağlanan en garanti çözüm sistemleri arasında yer alır. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri, günümüzde daha çok teknolojik donanımın önemine ve cihazların korunmasına vurgu yapmaktadır. Ek olarak sistem, elektrik yoğunluğu bulunan ortamlarda kaynaklı uygulamaların meydana getireceği çeşitli tehlikelere karşı önlem amacıyla üretilmiştir.
İklimlendirme hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız: İklimlendirme Nedir?
Sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri, depreme dayanıklı yükseltilmiş döşeme sistemleri olarak bilinir. Özellikle, ağır yük gerektiren zeminlerde tercih edilmesi mümkündür. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin çeşitli ekipmanları arasında, ilgili yüke göre 21-25 mm boru çapları ya da 40×40 mm kare tip yer almaktadır. Sistemin yalıtım sağlaması için çelik destek örtü üzerinde plastik kuşaklar yer almaktadır. Aynı zamanda, kuşaklı kullanıma uygun biçimde geliştirilmiştir. Sismik döşeme sistemlerinde, çelik ayakları duvara sabitlemek amacıyla özel olarak üretilen bir çeşit sabitleme aparatı kullanılmaktadır. Yükseltilmiş döşeme sistemleri pratik uygulamaya sahip ve modülerdir. Sistemin pratik uygulaması sayesinde altyapı tesisatlarına gerekli alanın sağlanması söz konusudur. Bu sayede sistemin müdahale edilebilir olması ve bu durumu pratikleştirmesi mümkün olması beklenir.
Sismik Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Kullanım Alanları
Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin çalışma alanlarını kullanıcıların arzu ettiği şekilde yönlendirebileceği pratiklikte olması sebebiyle tercih edilebilirliği yüksektir. Aynı zamanda, sismik yükseltilmiş sistemlerin uygun maliyette olması sayesinde rahatça tercih edilmesi mümkündür. Sistemde kullanılan standart baza ayakları, ofis tipi yükseltilmiş döşemeler için deprem güvenliği olmayan basitliktedir. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin kullanıldığı birbirinden farklı alan ve sektör bulunmaktadır. Bunlar; ofis katları, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, laboratuvarlar, banka binaları, bilgi işlem merkezleri, fuar alanları, üniversiteler, MSC santralleri, telefon santral merkezleri, çeşitli showroomlar, AG dağıtım odaları ve merkezi kontrol odaları olarak ifade edilebilir.
Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin çeşitli uygulama avantajları söz konusudur. İlk olarak, sistemin açık ofis dekorasyonunda serbestlik sağlaması sayesinde mümkün olan bir uygulama avantajı bulunmaktadır. Özellikle, sistem odaları, bilgi işlem merkezleri, elektrik ve kumanda odaları gibi alanlarda kullanılan sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri, işçilik açısından maliyet, servis ve bakım gibi konularda çeşitli avantajlar sunar. Sistem, meydana gelme ihtimali olan statik elektrik problemlerini ortadan kaldırır. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin kullanıldığı alanlarda mimari tasarım özgürlüğü avantajı söz konusudur. İklimlendirme ve klima sistemleri için son derece önem teşkil eden hava izolasyonunu sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri sağlar. Aynı zamanda sistem, enerji tüketimine karşı oldukça başarılı bir şekilde tasarruf sağlanmasını destekler. Kullanıcıların isteğine bağlı bir şekilde, beton özlü pvc, çelik saç, ahşap gibi çeşitli panellerin kullanılması da mümkündür.
Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerinin uygulaması da oldukça hızlı, pratik ve kolaydır. Sistemin altyapı ayaklarının her 60 cm aralığında bir konması gereklidir fakat kablo yoğunluğunun yer aldığı alanlarda bu durum mümkün değildir. İstenilen çeşitli değişikliğe olanak sağlayan sistem, günümüzde pek çok projelerde altyapının sismik olarak değerlendirilmesini destekler. Sismik yükseltilmiş döşeme sistemleri, panolara müdahale edilmesini çok daha kolay hala getirilmesini sağlar. Sistemin kendi altyapısıyla arzu edilen pano ölçülerine uygun bir şekilde pano sehpalarının oluşturulması mümkündür. Bu sayede panoların daha sağlam bir şekilde çeşitli risklere karşı dayanıklılığının artırılması amaçlanır. Müdahale edilmeye gerek duyulduğu an, sehpaların önünde yer alan panellerin kaldırılması yeterli olacaktır.
Kabinet hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız: Kabinet Nedir? Ne İşe Yarar?