KVM Nedir? KVM Kurulumu Nasıl Yapılmalıdır?
KVM Nedir? KVM Kurulumu Nasıl Yapılmalıdır?
Ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra iş ve endüstri hayatında kendisine yer edinen ve bu konumunu her geçen gün daha da artıran bilgisayarlar, günümüzde daha büyük işlevleri yerine getirmektedir. İnsan güç ve yeteneğinin toplamakta çaresiz kalacağı derecede büyük boyutlu verileri kısa süre içerisinde toplayan ve işleyen bilgisayarlar, endüstrinin pek çok alanında insan unsurunu devre dışı bırakmakta ya da insana duyulan ihtiyacı azaltmaktadır. Birden fazla bilgisayardan işlem yapılması gereken durumlarda, tüm bilgisayarları tek bir ekrandan takip edebilmek de önem arz etmektedir. Ayrı ayrı bilgisayarların başında sürekli yer değiştirmek ya da her bir bilgisayar için ayrı donanım temin etmek gibi yüklerden kurtulmak amacı ile KVM cihazları kullanılmaktadır.
Bu noktada KVM nedir? sorusunun akıllara gelmesi mümkündür. Bu soruya verilebilecek en basit cevap, aynı anda tek bir ekrandan birden fazla bilgisayarın takip edilebilmesine olanak sağlayan cihazdır olacaktır. KVM cihazları aynı zamanda KVM Switch olarak da adlandırılmaktadır. Esasında KVM kısaltması, KVM cihazlarının yaygın kullanım amacı bu olsa da tek kullanım amacı bu değildir. KVM sistemi sayesinde bilgisayarları mesafe fark etmeksizin uzak bir noktadan kontrol edebilmek de mümkündür. KVM cihazları, bilgisayar takip yazılımlarına oranla bu konuda daha etkilidir. Yazılımlar ile bilgisayarlara yalnızca desktop seviyesinde erişim sağlanabilmektedir. KVM cihazları ise bilgisayarlara daha derin biçimde müdahale edebilme olanağı tanımaktadır. Bu sayede bilgisayarlar sistemlerinde meydana gelmesi muhtemel tehlikeler karşısında, anlık olarak tüm dosyaları yedekleyebilme ya da kurtarabilme durumu söz konusudur. Bu yönüyle KVM cihazları bilgisayar güvenliğine de katkı sağlamaktadır.
Akıllı PDU hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: Akıllı PDU Nedir? Nasıl Çalışır?
KVM Çeşitleri
Bu cihazlarla ilgili farklı konulara değinmekte de yarar vardır. KVM cihazları, kullanım türlerine bağlı olarak bazı çeşitlendirmelere tabi tutulmaktadır. Bu çeşitlendirmeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Analog KVM: Analog KVM çeşitleri, yalnızca yanı ortamda bağlantı olanağı sunan cihazlardır. Birden fazla bilgisayar kasasının tek bir monitör üzerinden, tek bir klavye ve mouse ile kontrol edilmesini sağlayan analog KVM cihazı, büyük bir avantaj yaratmaktadır. Genellikle tüm işlerin bir merkezden gerçekleştirildiği yerlerde analog KVM cihazları tercih edilmektedir. Analog bir KVM cihazına aynı anda kaç bilgisayarın bağlanabileceği, cihaz üzerindeki çıkış sayısı tarafından belirlenmektedir.
- Dijital KVM: Dijital KVM cihazları işlev olarak analog cihazlar ile büyük benzerlik göstermektedir. Ancak dijital cihazların sahip olduğu uzaktan kontrol olanağı, analog cihazlara karşı büyük bir fark yaratmaktadır. Bağlanan bilgisayarların yalnızca aynı fiziki mekân içerisinde değil, IP yolu ile uzak noktalardan da kontrol edilmesine olanak tanıyan dijital KVM cihazları, kullanıcıların sürekli hareket halinde olması gereken durumlarda kullanışlıdır. Ayrıca dijital KVM sayesinde farklı noktalardan birden fazla kişi de çoklu bilgisayarlara erişim sağlayabilmektedir.
- Koaksiyel Kablo/UTP Kablo: KVM cihazları kablolama türlerine göre de iki başlık altında incelenmektedir. Koaksiyel kablolar, bakır ya da alüminyumdan imal edilmiş olan kablolardır ve daha çok analog KVM cihazlarında tercih edilmektedir. Diğer bir değişle bunlar, henüz yaygın olarak kullanılan ve dışı siyah kaplamalı olan bilgisayar kablolarıdır. UTP kablolar ise daha yeni nesil teknoloji kullanılarak üretilen ve IP üzerinden bağlantı kurulabilmesini sağlayan kablolardır. Maliyet açısından daha yüksek bir değere sahip olan UTP kablolar ise Dijital KVM cihazlarında tercih edilmektedir.
UPS güç kaynağı hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: UPS Güç Kaynağı Nedir? UPS Güç Kaynağı Çeşitleri Nelerdir?
KVM Kullanım Alanları
Herhangi bir yazılıma ya da ek donanıma gerek kalmadan tek bir ekrandan çok sayıda bilgisayarın kontrol edilmesine olanak tanıyan KVM cihazları oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu cihazların en sık kullanıldığı alanların başında veri merkezleri gelmektedir. Çok sayıda bilgisayarın, birbirinden farklı işlevleri yerine getirdiği veri merkezlerinde tüm işlemlerin tek ekrandan takibini sağlamak ve işleri kolaylaştırmak için KVM sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bu durum iş takibini kolaylaştırdığı gibi; personel sayısı, birden fazla monitör alma, her monitör için ek donanımlar alma gibi ek maliyet gerektiren durumları ortadan kaldırmaktadır. KVM cihazlarının kullanıldığı alanlar arasında iletişim ve telekomünikasyon şirketleri de önemli bir yere sahiptir. Ayrıca savaş gemileri, askeri radarlar, askeri haberleşme merkezleri, mobese takip merkezleri gibi özel alanlarda da bu cihazlar tercih edilmektedir. KVM cihazlarının kullanım alanlarına yönelik verilebilecek örnekleri çoğaltmak mümkündür.