Blog

Akıllı PDU Sistemleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

akilliPDUnedirnasilcalisir
PDU- Kabinet Çözümleri

Akıllı PDU Sistemleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Bilgi teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler, bilgi toplumu adıyla yeni bir toplum tanımının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yeni toplumun en belirgin göstergelerinden biri veri merkezleridir. Büyük veri denilen çok yüksek miktardaki verilerin toplandığı, depolandığı ve ihtiyaçlar doğrultusunda işlendiği bu merkezler, faaliyetlerini sürdürebilmek için büyük miktarda enerjiye gereksinim duymaktadır. Ancak veri merkezlerinde kullanılan bilgisayarların ve diğer cihazların son derece hassas olmasından dolayı, akıllı PDU cihazlara ulaşacak enerjinin de hassas bir biçimde ayarlanması gerekmektedir.

Bu noktada devreye akıllı PDU olarak adlandırılan sistemler girmektedir. Geleneksel PDU sistemlerinin yalnızca güç dağıtımı yapan pratiklerine ek olarak akıllı PDU sistemleri bir dizi ekstra özellikler de sağlamaktadır. Veri merkezlerinin gelişmesi ve her geçen gün daha karmaşık hale gelmesi, akıllı fonksiyonlar sunan PDU sistemlerine duyulan gereksinimi artırmıştır.

Akıllı PDU sistemleri tarafından sunulan ayrıcalıkların başında, birden fazla cihazdaki güç tüketiminin izlenebilmesi gelmektedir. Çok sayıda bilgisayarın ve cihazın bulunduğu veri merkezlerinde, bu cihazların tükettikleri enerjinin saptanabilmesi adına bu sistemler oldukça avantajlıdır. Özellikle enerji tasarrufu için alınan tedbirlerin, ne denli etki yarattığını anlayabilmek adına bu sistemlerden yararlanılabilmektedir. Bununla birlikte bu sistemlerinin dağıtma ve yönetme gibi birtakım ek özelliklerinden de söz edebilmek mümkündür.

Veri merkezlerindeki verimliliği ve tasarrufu maksimum düzeylere çıkarabilmek adına, bu sistemlerin sağlamış olduğu olanaklardan yararlanmak mümkündür. Uzaktan ağ erişimine de sahip olan akıllı PDU sistemleri veri merkezi yöneticilerinin merkezde olmadıkları durumlarda bile enerji kontrolünün ve cihazların etkin bir şekilde kontrol edilebilmesine olanak tanımaktadır.

Veri merkezlerinde rutubet çözümleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: Veri Merkezlerinde Rutubet Çözümleri Nelerdir? Rutubet Nasıl Giderilir?

Akıllı PDU Türleri

akillipduturleri

PDU sistemlerinin akıllı versiyonunun iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi izlenebilir PDU diğeri ise anahtarlı PDU olarak adlandırılmaktadır. Bunları şu şekilde tanımlamak mümkündür:

  • İzlenebilir PDU Sistemleri: İzlenebilir PDU sistemlerinin bu adla anılmasının temelinde, uzaktan kontrol olanağına sahip olması gelmektedir. Veri merkezinde bulunan çok sayıdaki cihazın enerji tüketim düzeylerinin uzaktan takip edilmesine imkân veren bu sistemler, ayrıca kullanıcılar tarafından tanımlanmış olan güç kullanım düzeylerinin aşılması durumunda bildirim göndermektedir. Bu sistemler, sahip oldukları güvenlik özellikleri sayesinde, gücün sisteme güvenli bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. İzlenebilir PDU sistemleri, küçük ve orta düzeyli veri merkezleri için çok uygun değildir. Bu sistemler enerji kullanımının yoğun olduğu büyük veri merkezleri açısından daha idealdir.
  • Anahtarlı PDU Sistemleri: Anahtarlı PDU sistemleri hem uzaktan hem de yerinden kontrol edilebilme olanağı sunmaktadır. Ayrıca güç kaynaklarında meydana gelen sorunlardan dolayı fazla güç yüklemesini engellemek adına, prizlere güç kısıtlaması getirebilme olanağı da mevcuttur. Hızlı güç döngüsüne ihtiyaç duyulan veri merkezlerinde kullanılmak için anahtarlı sistemler idealdir.

 

Akıllı PDU Özellikleri

akillipduozellikleri

Teknoloji alanında hızlı bir şekilde yaşanan gelişmeler, bu sistemlerin gelişimi açısından da tetikleyici bir güç teşkil etmektedir. Bu gelişmelerin bir neticesi olarak akıllı sistemlerin özelliklerine her geçen gün yenileri eklenmektedir. Akıllı PDU sistemleri tarafından sunulan özelliklerin başında, IP toplama gelmektedir. Birden fazla cihaza ait IP adreslerinin tek bir cihazda toplanabilmesine ve hepsini tek bir merkezden kontrol edebilmeye olanak tanıyan bu sistemler, PDU yerleştirme maliyetlerinin aşağı çekilmesi açısından önemlidir. Bu sistemlerin bünyesinde barındırdığı bir diğer ayrıcalıklı özellik ise çevresel izleme yapabilmeleridir.

Veri merkezlerinde ortam sıcaklığı, nem oranı, hava temizliği gibi ortam koşullarının izlenebilmesi, bu sistemler tarafından yerine getirilebilmektedir. Ayrıca izleme sensorlarının yerleştirilmesine gerek kalmadan bu işlemlerin yapılabilmesi de veri merkezlerinin kurulum maliyetlerinin daha kabul edilebilir düzeylerde kalmasına yardımcı olmaktadır.

PDU sistemlerinin akıllı versiyonlarının sahip olduğu belki de en önemli özellik ise veri merkezi dışından da kontrol edilebilmeleridir. Uzaktan erişim olanağına sahip olan bu sistemler, veri merkezi yöneticilerinin yönetim görevini yapabilmeleri için gerekli olan mekân sınırını ortadan kaldırmaktadır.

Akıllı PDU sistemleri, bu ad ile adlandırılmasını haklı çıkaracak nitelikte çok sayıda özelliğe sahiptir. Bunlardan bir diğeri de bant dışı iletişim olanağıdır. Olumsuz bir durumun ortaya çıkması ve bunun neticesinde de PDU yönetim aracının devre dışı kalması durumunda, KVM anahtarları ya da seri konsollar yardımı ile sisteme yeniden erişim sağlama ve yedekli iletişim kurabilme imkanı mevcuttur.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir