Blog

Veri Merkezleri Nelerdir?

verimerkezlerinelerdir
Veri Merkezi İklimlendirme

Veri Merkezleri Nelerdir?

Veri merkezi (data center), bir kuruluşun bilgi teknolojileri (BT) operasyonlarını ve ekipmanlarını merkezi hale getiren, büyük miktarlarda verinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlamak amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının yoğunlaştırıldığı bir merkezdir. Bunun haricinde veri merkezleri; lisans kiralama, güvenlik çözümleri, sunucu barındırma, e-ticaret işlemleri, e-posta ve anlık ileti gibi birçok farklı hizmeti de bünyesinde toplamaktadır.

Günümüzde kullanıcı memnuniyetinin artması ve verilere hızlı, güvenli erişim sağlanması için başta devlet kurumları, finans kurumları, telekomünikasyon şirketleri ve Google, Facebook gibi çevrimiçi pazarlamacılar olmak üzere birçok kuruluş veri merkezine ihtiyaç duymaktadır.

Veri merkezleri içerisinde yönlendirici ve sunucuları olan, bunların işlevlerini gerçekleştirmesinde sorumlu olan, büyük boyutlardaki verilerin toplanması, depolanması ve dağıtılması amacıyla, bilgisayar ve ağ donanımların toplandığı yerlerdir. Veri merkezleri, verilerle bilgisayar sistemlerini birleştiren bir alandır. Ayrıca yedekli güç kaynakları, yedekli veri iletişim bağlantıları, sistemlerin soğutulması için kullanılan iklimlendirme sistemleri ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelere karşı verinin güvenlik derecesine göre güvenlik sistemleri de veri merkezlerinde bulunmaktadır. Bu yüzden veri merkezlerinin yapısı oldukça karmaşıktır.

Kısaca veri merkezleri, işletmelere ait sunucu ve veri ambarlarının bulunduğu alanlar olarak da değerlendirilmektedir.

Veri merkezi iklimlendirme hakkında detaylı bilgi için tıklayınız: Veri Merkezi İklimlendirme Çözümleri Nelerdir?

 Ne İşe Yarar?

verimerkezleri

Veri merkezlerinin en önemli görevi bilgilerin depolanması, organize edilmesi, kullanılması ve düzenli aralıklarla yedeklenmesini sağlamasıdır. Veri merkezleri, paylaşımlı veya paylaşımsız olabilirler.

Paylaşımsız veri merkezleri tek bir servis için kurulmuştur. Google, Facebook ve Apple gibi gibi şirketlerin veri merkezlerinin tamamı paylaşımsız veri merkezidir. Sadece belli amaç ve şirketin kendisi için barındırma servisi sunarlar. Bu tür veri merkezlerinde sunucuların olduğu alanlara giriş yapılırken izin protokolleri gerekmektedir.

Paylaşımlı veri merkezlerinde ise kendi sunucuları ve diğer servislerin sunucularını bünyesinde barındıran, bu sunucuların çalışmasında sorumlu olan veri merkezleridir. Örneğin, siz web site veya sitelerinizi barındırmak için daha masrafsız bir yol arıyorsunuz ve çözümü kendi sunucunuzu kurmakta buldunuz. Bu durumda sunucuyu ev içerisindeki şartlarla barındırmanız pek mümkün değildir. Şartları zorlayarak barındırmanızı sağlasanız dahi bu iş hem masraflı olacaktır hem de sizi oldukça uğraştıracaktır. Böyle durumlarda bir veri merkeziyle anlaşarak kendi sunucunuz veya sunucularınızı bu veri merkezi içerisinde barındırılmasını belli bir ücret karşılığı sağlayabilirsiniz. Bu sayede sunucunuzun barındırılmasıyla ilgi hem yüklü bir masraftan kurtulmuş olursunuz hem de sunucularınızın kalitesinden ve güvenilirliğinden emin olduğunuz bir ortam içerisinde barındırırsınız.

Veri Merkezleri Ne Amaçla Kurulur?

verimerkezi

Herhangi bir işletme, ürettiği veya kullandığı her türden veri için veri merkezlerine ihtiyaç duyar. Devlet kurumları, eğitim kurumları, finans kurumları, sağlık kurumları, telekomünikasyon şirketleri, herhangi bir boyuttaki perakendeciler, Google ve Facebook gibi bilgi ve sosyal ağ hizmetleri sunan çevrimiçi pazarlamacılar da dahil olmak üzere, çeşitli düzeylerde veri merkezlerine ihtiyacı bulunmaktadır.

Verilere yavaş ve güvenilir olmayan bir erişim, hayati önem taşıyan hizmetlerin durmasına neden olabilir. Bu durum, kullanıcıların memnuniyetinin düşmesi ve maddi kayıplar yaşanması anlamına gelir. Bu kaybı engellemek için birçok ticari kuruluş, kendi bilgisayar ağları ve sunucularının oluşturduğu yapılardan çok, hem maliyeti kısmak hem de bulut hizmetlerinden yararlanmak için verilerini veri merkezlerine taşımıştır.

Veri merkezlerinin kurulumunun temel amacı bilgilerin güvenli bir şekilde depolanması ve işlenmesidir. Veri merkezlerinin bilinen diğer kullanım amaçlar ise, bilgilerin organize edilmesi, depolanan bilgilerin belirli aralıklarla yedeklerinin oluşturulmasıdır.

Bu yazımızda sizler için veri merkezlerinin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve ne amaçla kurulduğunu anlattık. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere veri merkezleri günümüzde birçok kurum ve kuruluş için vazgeçilmez olmuştur.

 

Kabinet hakkında detaylı bilgi için tıklayınız: Kabinet Nedir? Ne İşe Yarar?

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir