Watchdog Timer Nedir?
Watchdog Timer Nedir?
Watchdog mekanizmaları, çalışmakta olan ana yazılımların bir anda sonlanmasının ardından sistemin tekrar başlatılmasına olanak sağlar. Bu mekanizma çoğu zaman donanım tabanlı bir zamanlayıcı, yani Watchdog Timer (WDT) ile gerçekleştirilir. Watchdog Timer nedir sorusuna, bir çeşit güvenlik zamanlayıcısı şeklinde cevap vermek mümkün olacaktır. Belirli bir zaman sonra yenilenmeyen sistemlerin tekrar başlatılmasını destekleyen Watchdog Timer, kritik uygulamalar tarafından kullanılabilmektedir. Watchdog zamanlayıcıları, çoğu zaman gömülü sistemlerde ve insanların ekipmana kolayca erişemediği esnada kullanılır. Ek olarak Watchdog uygulamaları, arızalara zamanında tepki veremeyen diğer bilgisayar kontrollü ekipmanlarda da bulunmaktadır. Bu tür sistemlerde bilgisayarlar, manuel bir şekilde yeniden başlatılma riskini göze alamaz. İnsan operatörler tarafından fiziksel bir şekilde erişilebilir olmayan uzay sondaları gibi uzak gömülü sistemler de bu duruma başarılı bir örnek olacaktır. Arızalardan kurtarılmadıkları takdirde, bu sistemlerin kalıcı bir şekilde devre dışı kalması mümkündür. Robotlar ve diğer otomatik olan makinelerde kontrol bilgisayarındaki bir arıza, bilgisayara kolayca erişilse bile ekipman hasarı ya da çeşitli zedelenmeler söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda çoğu zaman bir Watchdog Timer tercih edilir.
Watchdog hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız: Watchdog Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Watchdog Timer Kullanım Amaçları
Watchdog Timer nedir sorusunun ardından, zamanlayıcının kullanım amaçları hakkında daha detaylı bilgiler vermek mümkündür. Bu zamanlayıcı normal bir biçimde çalışan bilgisayardaki yazılım yürütme süresini izlemek ya da bu süreyi sınırlamak için de tercih edilebilir. Bir watchdog zamanlayıcısı, görevi sonlandırmak, başarısızlık rapor etmek gibi eylemler için de kullanılabilir. Bir watchdog timer, birbirinden farklı düzeltici eylem türlerinden herhangi birini başlatabilir. Bu düzeltici eylem türleri arasında, işlemci sıfırlama, maskelenebilir kesinti, maskelenemeyen kesinti, güç döngüsü, arızaya karşı güvenli durum aktivasyonu ya da bu işlemlerin kombinasyonları yer alır. Bir Watchdog’un tetikleyebileceği düzeltici eylem ya da düzeltici eylemlerin türü mimarisine bağlı olarak sabit ya da programlanabilir olabilir. PC uyumlu bazı bilgisayarlar, bir işlemciyi sıfırlamayı başlatmak için darbeli bir sinyale ihtiyaç duymaktadır. Böyle bir durumda, Watchdog uygulaması normal olarak bir dahili ya da harici darbe üreteci etkinleştirip işlemci sıfırlamayı tetikler. Bu durum sonucu da gerekli sıfırlama darbelerinin oluşması söz konusudur.
Watchdog Timer nedir sorusuna cevap olarak, bilgisayar arızalarını saptamak ve bu arızalardan kurtulmak için tercih edilen elektronik ya da yazılımsal zamanlayıcı demek mümkündür. Gömülü sistemlerde watchdog zamanlayıcıları çoğu zaman arıza korumalı devreyi etkinleştirmek amacıyla kullanılır. Arıza korumalı devre etkinleştirildiği zaman arıza devam ederken ekipman hasarını önlemek için kontrol çıkışlarını güvenli konuma getirmeye zorlar. İki aşamalı bir Watchdog uygulamasında, ilk zamanlayıcı çoğu zaman arıza korumalı çıkışları etkinleştirmek ve ikinci zamanlayıcıyı başlatmak amacıyla kullanılır. Bilgisayar sistemleri, Watchdog Timer’ın sadece bilgisayarın sistemin işlevsel olduğunu düşündüğü durumlarda atılacak şekilde tasarlanmıştır. Bilgisayarlar, bir ya da birden fazla arıza tespit testi yaparak sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Tüm testlerin geçmesi halinde Watchdog sistemden atılır. Bir işletim sisteminde ya da birden fazla işlem çalıştıran bilgisayarlarda tek bir test normal çalışmayı mümkün kılmak amacıyla yetersiz olabilir. Böyle bir durumda arıza tespitinin yetersiz kalması olağandır. Bu nedenle bir arıza durumunun mevcut olması halinde bile Watchdog’un sistemden atılmasına izin vermesi söz konusudur.