Blog

Sistem Odası Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

sistemodasikurulumunasilolmalidir
Veri Merkezi İklimlendirme

Sistem Odası Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

Cihazlar da tıpkı insanlar gibi belirli çalışma şartlarına tabidir. Özellikleri bakımından, ya ortama uygun cihazlar kullanılır ya da ortam cihazlara uygun hale getirilir. Bu gibi durumlara en iyi örnek ise sistem odası verilebilir. Sistem odaları, genellikle bilgi işlem, görüntüleme, santral gibi firmaların can damarı olan kayıt, data ve iletişim merkezleri olarak işlev yaparlar. Bu ortamların, belirli nem, ısı ve değerlere ihtiyacı vardır. Cihazlar sürekli çalışarak, ısı üretirler. Bu nedenle ortamda çalışan cihazların doğru ve aktif çalışabilmeleri ortamın hassas ısı ayarına bağlıdır.

Randımanlı bir sistem odası kurulumu oldukça detaylıdır. Kullanılacak her malzeme, yerleşim planı ve benzeri konular, dikkatli şekilde incelenmeli, aktif olarak göz önüne alınarak projelendirilmelidir. Bir sistem odası, yeterli alan sahip, elektrik kesintilerine karşı önlem alınmış olan, gerekli şekilde aydınlatılmış şekilde tasarlanmalıdır. Bu şekilde randımanlı bir çalışma şekli gözlemlenecek, uzun süre cihazlar sorunsuz çalışacaktır. Firmanın can damarı olan bu alanlar, her zaman için en aktif şekilde çalışmak zorundadır. Bu nedenle yedekler, kayıtlar düzenli şekilde alınmalıdır. Ortamdaki nem daima gerekli olan seviyede tutulmalıdır. Ayrıca ısı konusu da hassas bir durumdur. Ortam nemden, tozdan arındırılamazsa, cihazlarda sıklıkla arızalar ve duraklamalar meydana gelebilir.

Sistem odası hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: Sistem Odası Nedir? En Önemli Hususlar Nelerdir?

Sistem Odası Kurulumunda Önemli Detaylar

sistemodasikurulumu

Sistem odasının kurulumu için uygun alanın seçilmesi önemlidir. Bu alanın altında ve üst bölümünden su tesisatı geçmemelidir. Bu şekilde aktif bir akıntı ya da nemden odanın korunması sağlanacaktır.

Bodrum katları sistem odası için kesinlikle tercih edilmemelidir. Neme bağlı rutubet, böcekler ve benzeri su baskınları gibi sorunlar, bilgisayarlara ve diğer teknik cihazlara zarar verebilir. Bu nedenle alanın üst katlarda olması çok daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar.

Ortamda aktif ve pasif soğutma sağlanabilmelidir. Klima ve fanlar bu işlemler için yeterli cihazlardır. Güneş gören bir alan tercih edilmemelidir. Bu şekilde ortamdaki ısı ve ideal nem dengelenebilir.

Yine yöneticilerin odası da sistem odasına yakın bir alanda bulunmalıdır. Anında müdahale etmesi gereken durumlarda, sisteme hızlı şekilde ulaşabilmelidirler.

Dış ortamlardan gelen fiber ve diğer data kabloları, direk olarak sistem odasına girmelidir. Ne kadar az dolanırsa, risk olanı o kadar az olacaktır. Telefon santrali ve telekom dağıtım kutuları bu alanlara kesinlikle konulmamalıdır.

Etkili bir şekilde yapılacak olan sistem odası kurulumu esnasında, tüm cihazları belli süre idare edebilecek şekilde hazırlanmış olan UPS cihazlar bulunmalıdır. Bu cihazlar, elektrik voltajlarına ve kesintilere karşı sistemin korunmasını sağlayacaklardır. İhtiyaç durumuna göre, jeneratör devreye girinceye kadar, cihazların kapanmadan, cihazları açık tutacak güçte olmaları önemlidir. Ayrıca geçecek süreden birkaç dakika daha uzun süre işlem yapabilecek cihazlar tercih edilmeli, hesaplamalar, cihazların çektiği elektrik akımına göre hesaplanmalıdır.

UPS hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: UPS Nedir? UPS Nasıl Çalışır?

Sistem Odası Önemi

sistemodasionemi

Sistem odaları, iş merkezlerinin tüm iletişim yükünü taşırlar. Sunucular, mail alanları, görüntü sistemleri gibi gerekli olan, geriye dönül kayıt tutabilen cihazlarla doludur. Hem fiziksel hem de sanal olarak sistem odası korunması her anlamda önemlidir. Bir şirketin can damarı olan bu alanlar, tüm dijital işleyişine etki etmektedir. Şirketin 7 gün 24 saat korunması, iletişim sağlaması, yedeklerinin oluşması gibi birçok unsuru bir arada bulundururlar.

Sistem odalarında iklimlendirme önemli bir unsurdur. Cihazların ortam sıcaklığının ayarlanması, nemin ölçümü ve korunması, hem havalandırma hem de sıcaklık bakımdan ortam belirlenen limitlerin altına ve üstüne inmemelidir. Bu tip alanlarda, cihazların donma, durma, takılma gibi sorunları rutubet ya da sıcaklıkla alakalıdır. Doğru şekilde havalandırılan, soğutulan alanlarda, cihazlarda hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

Ortamın belirtilen şekilde soğutulması ve nem oranının indirgenmesi, ciddi bir iklimlendirme işidir. Alanın büyüklüğü, alacağı ışık, güneş ve diğer etmenler her zaman için dikkatli şekilde incelenmelidir. Bu şekilde sistem odası kurulumu yapılırken, cihazların konumları, iklimlendirme sisteminin yapılandırması gibi tüm düzenlemeler, etkin şekilde projelendirilerek aktif hale getirilmelidir. Önemli olan bu alanın seçimi ve dizaynıdır. Bu şekilde benzersiz şekilde sonuçlar elde edilerek, doğru yapılanma elde edilecektir.

Veriler her firma için önemlidir. Ancak bazı kötü amaçlı insanlar için daha da önemli olabilir. Bu anlamda, fiziksel korumanın yanı sıra, sistem odalarının dijital yani sanal anlamda da koruması, güvenlik duvarlarının aktif şekilde çalışması önemlidir. Kapalı devre olsalar dahi, internet erişimi her zaman için açık bir kapı anlamına gelmektedir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir