Blog

ISO 27001 Sistem Odası Standartları Nelerdir?

ISO27001
Veri Merkezi İklimlendirme

ISO 27001 Sistem Odası Standartları Nelerdir?

Dünya genelinde uygulanan birçok standart bulunur. Bunlar, iş akışının daha güvenli ve sağlıklı şekilde yürümesinde büyük önem taşımaktadır. Bu standartlar, uzun yıllar boyunda yaşanan sorunlardan yola çıkılarak hazırlanmış, tam güvenli iş alanları oluşturmayı hedeflemektedir. ISO 27001 standardı da bu sistemler içinde yer alan ve özellikle bilişimin gerekliliği olan sistem odalarının düzenlenmesini içermektedir. Yapılan tüm çalışmalarda öncelikle can güvenliğinin sağlanması, ardından cihazların randımanlı ve uygun şartlarda çalışmasını sağlamayı hedefler. Bu kapsamlar, belirli koşullarda çalışan tüm işletmeler için gerekli olan, uygulanması gereken kurallardır. Aslında olması gerekenin biraz kurallaştırılması ve sağlıklı şekilde uygulanması amacını gütmektedir.

Öncelikli olarak sistem odası standartları kapsamında neler var ona bakalım.

  • Bu odalar, tüm işletmenin bilgi işlem, veri ve depolama alanlarıdır. Bu nedenle giriş ve çıkışların kontrollü olması, kötü amaçlı davranışlara müsamaha göstermemesi şeklinde yapılandırılmalıdır.
  • Su baskını kontrolü, elektrikli cihazlar için oldukça önemli bir etmendir. Farklı şekillerde oluşabilecek baskınlara karşı, sistem odaları çeşitli şekillerde güvenli hale getirilmelidir.
  • Isı, toz ve nem kontrolleri, sistem odalarının iklimlendirme çalışmaları kapsamında, güvenli çalışma ortamı sağlamayı hedefler.
  • Yangın kontrolü ise tüm binada ve alanlarda olduğu gibi bu alan için de azami şekilde uygulanması gereken konudur.
  • Enerji, deprem ve kabloların kontrolü, sistem odalarının standartlara uygun şekilde olmasını tamamlayan diğer faktörlerdir.

Doğru Şekilde ISO 27001 Sistem Odası Kurulumu

ISO27001

İnsanların yaşadığı alanlar, bulundukları ortamlar ve insanlar yararına çalışan tüm cihazlar, belli bir güvenlik sistemine tabi olmak zorundadır. Bu nedenle uygulanacak olan ISO 27001 standartları, önceliği bu şekilde belirlemiştir. Bu tarz alanlar kurulurken, detayların gözden kaçmasını önlemek, farklı faktörleri gözden kaçırmamayı hedefler. Standartlar, yazılıdır ve herkese açıktır. En kaba detayından, en ince ayrıntısına kadar, donanımla ilgili olması gereken işleyiş belirlenmiştir. Yapılacak olan uygulama da bu kapsam dahilinde işlenerek, elimine edilerek, standart tam olarak uygulanacaktır.

Sistem odalarının kurulumları, uzmanlık gerektirmektedir. Döşemelerin kaldırılması, kabloların ne şekilde sıralanacağı, ortamın ısı ve nem dengesi, yangın alarm sisteminin çalışması gibi durumlar, kesinlikle projelendirilip, hesaplamalar yapılarak uygulanır. En ufak bir yanlışlık, ilerleyen dönemde standart dışı bir sonuç ve sorun çıkartabilir. Benzersiz ve tam olması gerektiği şekilde uygulamaların yapılması, uzun zaman sorunsuz bir çalışma ortamının oluşmasını sağlar. Bu nedenle sistem odası standartları her zaman ön planda ve etkin sonuçları alabileceğiniz şekilde hazırlanmalıdır. Yapılacak olan çalışmalar, önceliği can güvenliğine, ikinci planda da çalışan mekanizmaya vermektedir. Bu da zaman içinde çıkabilecek bir aksaklığın önüne geçmekte çok önemli bir etmendir. İlerleyen dönemlerde sorunların oluşmaması adına, her zaman etkin ve kesin sonuçların önceden alınması işlemidir diyebiliriz.

Sistem Odası Standartları Uygulamaları Neden Önemlidir?

ISO27001

 

Elektrikli ortamlar ve cihazlar her zaman için yangın riski ile karşı karşıyadır. ISO 27001 standartları kapsamında alınan önlemler, hem sistemi hem de ortamın tamamını korumaya yöneliktir. Ortam ısısın ve nem yoğunluğunun doğru şekilde oluşmaması, odada kıvılcımlar çıkarak yangın oluşmasına ya da cihazların hasar almasına neden olabilir.

Su basma riski her alanda olası bir durumdur. Su tahliye alanlarının olması, odanın su temasından korunaklı alanlara kurulması, eşiklerin ve döşemenin yükseltilmesi, nem uyarı sisteminin olması, her zaman korumayı ön plana çıkartacaktır.

Yapılacak olan bu tarz uygulamalar, sistem odası standartları kapsamında her zaman güvenliği ön planda tutar. Yangın alarm sistemi, hızlı şekilde olaya müdahale edilmesine, cihazların hasar almadan etkin şekilde kurtarılmasına ya da yangının söndürülmesine olanak sağlar.

Enerji kontrolü, olası kaçak akımlar, fazla elektrik kullanımı, kesintilere karşı UPS sistemlerinin kurulması gibi ince ve önemli detaylar içermektedir. Topraklama yapılıp yapılmadığı, zeminin anti statik özelliğinin oluşturulması gibi sorun önleyici önlemleri içine almaktadır.

Deprem kontrolü ise oluşabilecek bir depremde, cihazların sabit kalabilmeleri, kabinlerin uygun şekilde monte edilmesi gibi detayları içermektedir.

Kapsam dahilinde son olarak karşınıza kablolamama kontrolü çıkar. Kablolar, anlaşılır şekilde etiketlenerek, belli bir kurala göre sıralanmalı ve monte edilmelidir. İleride oluşabilecek arızalarda, her kim olursa olsun, arızayı bularak müdahale edebilmelidir. Kablolar, uygun şekilde kanallara konularak, alanda karmaşa ve anlaşmazlıktan uzaklaştırılmalıdır. Haşerelere karşı koruma yapılmalı, gerekli şekilde kablolar döşenmeli ya da borularla muhafaza edilmelidir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir