Blog

Sistem Odası Nedir? En Önemli Hususlar Nelerdir?

sistemodasinedir
Veri Merkezi İklimlendirme

Sistem Odası Nedir? En Önemli Hususlar Nelerdir?

Dijitalleşmenin her geçen gün bünyesine kattığı yeni teknolojiler ile daha yaygın hale gelmesi ve büyük veri denilen kavramın ortaya çıkması, sistem odalarına duyulan gereksinimin artmasına neden olmuştur. En basit anlamıyla sistem odası kesintisiz elektrik akımının bulunduğu, sıcaklık ve nemin sürekli olarak kontrol altında tutulduğu, özel iklimlendirme tekniklerinin ileri boyutta uygulandığı alanlardır.

Ancak bir sistem odasının yalnızca bunlardan meydana geldiğini söylemek de mümkün değildir. Yangın söndürme sistemleri, güvenlikli erişim denetimleri, güvenlik kamera sistemleri ve yapısal kablolama gibi pek çok unsur da sistem odalarında mevcuttur. Sistem odası bir şirketin IT sistemleri başta olmak üzere şirket donanımlarının tamamını barındıran veri merkezleridir. Her geçen gün internet ve bilgisayar kullanıcılarının sayısının artması, şirketlerin bu alana daha fazla yatırım yapmasını zorunlu hale getirmiştir. Ancak sistem odalarının kurulumu için gerekli olan yer ihtiyacının azaltılması için metre kare başına düşen enerji yoğunluğunu artırma ve yoğunlaştırma yoluna başvurulmaktadır.

Sistem odalarının maliyetlerini düşürebilmek açısından alınabilecek bir diğer tedbir de güçlü bir soğutma sisteminin bulunmasıdır. Aksi halde sistem odasında yüksek enerji ile çalışan cihazlar, enerji için ödenecek faturaların yükselmesine neden olmaktadır. Sistem odası içerisinde bulunan donanımlara zarar verme potansiyeli açısından nem, en tehlikeli etkendir. Bununla birlikte gözle görülemeyen ve çoğu zaman da göz ardı edilen bir faktördür. Nemin istenilen düzeylerde tutulabilmesi açısından hassas iklimlendirme sistemlerine duyulan ihtiyaç büyüktür.

KVM hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: KVM Nedir? KVM Kurulumu Nasıl Yapılmalıdır?

Sistem Odası Türleri

sistemodasiturleri

Sistem odası nedir sorusuna gereken cevabı verdikten sonra, ne tür sistem odaları olduğuna da odaklanmak gereklidir. En genel sınıflandırmaya göre, iki çeşit sistem odası bulunmaktadır. Bunlardan ilki şirket sistem odalarıdır. Devlet kurumlarının, şirketlerin ve farklı niteliklerdeki özel kuruluşların ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bu tür sistem odaları, kullanıcıları tarafından oluşturulmakta ve geliştirilmektedir. Doğrudan şirket ya da kurum giderlerine etki edeceğinden dolayı, maliyetlerin düşük tutulması bu tür sistem odalarında daha önemli bir unsurdur.

Diğer bir sistem odası türü de internet sistem odalarıdır. Bu tür sistem odaları, genellikle telekomünikasyon şirketleri tarafından kurulmaktadır. İnternet sistem odaları, şirketin kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra, sistem odası kurmak için yeteri kadar bütçesi olmayan ya da bu hizmeti dışarıdan almak isteyen şirketlerin kullanımına sunulmaktadır. Bu durum hem telekomünikasyon şirketi açısından hem de hizmet alan şirket açısından birtakım yararlar barındırmaktadır.

UPS sistemi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: UPS Nedir? UPS Nasıl Çalışır?

Sistem Odası Kurulumu

sistemodasikurulumu

Sistem odalarının kurulumu, büyük ölçüde profesyonellik ve hassasiyet gerektiren bir iştir. Her sistem odasının farklı gereksinimleri olsa da genel geçer bazı ihtiyaçlardan söz etmek mümkündür. Sistem odası kurulumu yaparken üzerinde durulması gereken hususları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Enerji İhtiyacı: Bir sistem odasının kuruluşundaki en önemli etken, enerji ihtiyacının doğru tespit edilmesi ve bu ihtiyacı karşılayacak nitelikte enerji desteğinin sağlanmasıdır. Enerji ihtiyacı hesaplanırken, yalnızca bugünün gereksinimlerine değil; sistem odasının gelecekteki genişleme ihtimallerine de dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca enerjinin yalnızca sistem odasında kullanılacak cihazlar ile kalmadığına ve soğutma ile iklimlendirme sistemlerinin de büyük ölçüde enerjiye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
  • Oda Zemini Gereksinimleri: Düz zeminler sistem odaları açısından elverişli değildir. Sistem odası kurulumu için genellikle yükseltilmiş zemin tercih edilmektedir. Hem enerji kablolarının hem de sisteme ait kabloların bu döşeme altından götürülebilmesi açısından, zemin en az 50 santimetre yükseklikte olmalıdır. Kabloların zemin altından gitmesi hem görüntü kirliliğinin yaşanmaması hem de aşırı ısınmanın önüne geçilmesi açısından yararlıdır.
  • Güvenliğin Sağlanması: Sistem odaları açısından belki de en önemli ihtiyaç, odanın ve içerisinde bulunan sistemlerinin güvenliğidir. Hem dıştan yönelebilecek siber saldırılara karşı hem de bu alanlara her isteyenin erişememesi adına bir dizi tedbirlerin alınması gereklidir. Sistem odasına girişlerde sınırlandırma getirilmeli ve yalnızca yetkisi olan kişilerin bu alanlara girmesine izin verilmelidir.
  • Erken Haber Sistemleri: Sistem odası kurulumu açısından en önemli hususlardan biri de erken uyarı sistemleridir. Sistem odalarında meydana gelebilecek aşırı sıcaklık artışı, duman tespit edilmesi gibi durumların önceden fark edilebilmesi adına, sistem odalarının akıllı sensorlar ile donatılması gerekmektedir. Ayrıca sistem odalarının sürekli bir şekilde izlenebilmesi ve istenmeyen durumların önüne geçilebilmesi açısından güvenlik kameralarına da gereksinim duyulmaktadır.

 5 Yaygın Sistem Odası Sorunun Çözümü

sistemodasisoruncozumu

İşletmenizin ağının güvenliği söz konusu olduğunda çoğu kişi muhtemelen virüsler, veri ihlalleri ve diğer sanal tehditleri düşünür. Bunlar önlenmesi gereken daha bariz tehditler olsa da güvenlik duvarları şu anda binanızın içindeki fiziksel tehlikeleri durduramayacaktır. Bu tehditler ekipmana zarar verebilir, donanımı kapanmaya zorlayabilir ve performansı yavaşlatabilir. Tesisinizdeki tüm tehlikelerin belirlenmesi, izlenmesi ve raporlanması önemlidir. Bu sebeple sizin için sistem odasında ortaya çıkabilecek 5 yaygın problemi ve bunların nasıl çözülebileceğini özetledik.

Sıcaklık

Sıcaklık, bilgisayar ekipmanı için en önemli çevresel tehdittir. Hatalı ısı yönetimi nedeniyle sayısız sunucu hasar görür. Optimum güvenilirlik için sunucularınızın bulunduğu ortamdaki sıcaklık değerinin 20° ila 24° C aralığında tutulması gerekir. Sadece sunucuların ürettiği ısıyı değil, aynı zamanda oda sıcaklığını etkileyecek dış etkenleri de hesaba katmalısınız. Sunucu odanızın veya veri merkezinizin sıcaklığını her zaman görebilmek çok önemlidir.

Kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken bir şey, doğru hava akışı sirkülasyonu ve sıcak ve soğuk havayı ayrı tutmaktır. Hava akışını yönetmeye yardımcı olan kolay araçlar, hava akışını yönlendirmeye ve sınırlamaya yardımcı olabilecek rafa monte fanlar ve kapatma panellerini içerir. Birden fazla rafınız varsa bir sıcak ve soğuk koridor sistemi kurmak da hava akışını yönetmeye yardımcı olabilir. Sıcak ve soğuk koridor kurulumuna ek olarak, kısmi koridor muhafazası kurulumu, havanın her koridordan kaçmasını önleyerek sıcak ve soğuk havanın karışmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Nem

Bir bilgisayar odası veya veri merkezinde bağıl nem (RH) seviyeleri %45 ile %55 arasında olmalıdır. Bağıl nem seviyeleri çok yükselirse su yoğunlaşması ekipman içinde korozyona, paslanmaya ve kısa devreye neden olur. Aksi söz konusu olursa aşırı kuru bir ortam, sunucunun arızalanmasına neden olabilecek elektrostatik boşalmaya neden olabileceğinden, çok az nem de bir sorun haline gelebilir. Sıcaklık ve nem doğrudan bağlantılı olduğundan ikisini de sürekli izlemek önemlidir.

Titreşim (Vibrasyon)

Titreşimler, sisteminiz için kritik olan bileşenleri yerinden çıkarabilecek bir tehlikedir. Titreşimler ayrıca hızla dönen sabit disklere zarar verebilir ve en ufak bir çizikte bile verileriniz mahvolabilir. Sunucunuzun bir duvara veya koridora çok yakın olması, titreşime sebep olabilir. Duvarın diğer tarafında yürüyen insanlar, makineler ve hatta büyük bir kamyon potansiyel harekete neden olabilir.

Veri merkezinizi diğer kişilerin erişemeyeceği ve büyük makinelerden uzak tutmak, bunu önlemeye yardımcı olabilir. Ekipmanınızın etrafında başka insanlar olacaksa kilitli kapılı kapalı bir raf, insanların yanlışlıkla hassas ekipmanla temas etmesini engeller.

Su

Su sızıntıları veri merkezi kesintilerinin %24’üne kadar neden olmaktadır. Bu sızıntıların bir kısmı, sunucu odası duvarlarının ve tavanlarının arkasındaki hasarlı tesisattan kaynaklanmaktadır. Küçük bir sızıntı bile zaman içinde sistemlerinizde kritik hasara neden olabilir.

Bariz çözüm, sunucu odanızı su tesisatı olan alanlara yakın tutmaktan kaçınmaktır. Ayrıca sızıntının var olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeniz de faydalı olacaktır. Yanlış yerdeki az miktarda su bile kısa devreye yol açabilir ve bu da ağınızın kesintiye uğramasına ve gelir kaybına yol açar.

Düzensiz Kablo Yerleşimi

Yanlış kablo yönetimi bir dizi soruna yol açabilir. Düzensiz kablolar ekipman girişimine neden olabilir ve sıkışarak kesintilere neden olabilir. Karıştırılmış kablolar, sistem egzozlarının önüne geçerek raftaki hava akışını da bozabilir.

Doğru kablo yönetimi yalnızca mevcut altyapıyı desteklemekle kalmaz aynı zamanda gelecekteki büyümeye de izin verecektir. Piyasada pek çok kablo yönetim aracı var ancak basit dikey ve yatay kablo yönetim araçları bile bu sorunun çözümü için yeterlidir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir