Blog

Yükseltilmiş Döşeme Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

yükseltilmisdoseme
Yükseltilmiş Döşeme

Yükseltilmiş Döşeme Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Evlerde ya da iş yerlerinde bir defa inşaat işlemi tamamlandıktan sonra yeniden tadilat yapmak hem maliyeti yüksek hem de zahmetli bir iştir. Ancak sürekli değişen ihtiyaçlar nedeni ile bu durum zaman zaman kaçınılmaz bir hal alabilmektedir. Yapıların zeminlerinde yükseltmeye duyulan ihtiyaç da son dönemlerde artmaktadır. Hem hassas iklimlendirme çalışmaları açısından hem de zemin altına döşenecek olan tesisat ürünlerinin yerleştirilebilmesi için yükseltilmiş döşemeye olan ihtiyaç artmıştır. Özellikle gereksiz tadilat maliyetlerinden kaçınmak ve yükseltilmiş döşemenin avantajlarından yararlanmak amacı ile bu ürünlere duyulan ihtiyaç da artmıştır.

Yükseltilmiş döşeme, var olan döşemenin üzerine yerleştirilen ikinci bir döşeme katmanına verilen isimdir.

Bunun için genellikle ayaklı ya da sabitlenebilen paneller tercih edilmektedir. Yükseltilmiş döşeme panelleri genellikle 60 cm en ve 60 cm boy ölçülerinde üretilmektedir. Ancak ihtiyaç doğrultusunda daha farklı boyutlarda üretim yapılabilmesi de söz konusudur. Özellikle kullanılacak olan kabloların yüksek olması ya da kablo sayısının fazla olması gibi durumlarda bu yönteme başvurulmaktadır. Yükseltilmiş döşeme tercih etmenin bir diğer avantajı da zeminde bulunan eşyaların boylarının yükselmesine sağladığı katkıdır. Kısa boyutlu olduğu için çalışmayı zorlaştıran ya da sürekli olarak eğilmeyi gerekli kılan ofis malzemelerinin yükseltilebilmesi açısından da bu yöntem son derece elverişlidir.

Sismik yükseltilmiş döşeme sistemlerimiz hakkında aha fazla bilgi için tıklayınız:Sismik Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri

Yükseltilmiş Döşeme Nerelerde Kullanılır?

yükseltilmisdosemenedir

Yükseltilmiş döşeme ürünlerine duyulan ihtiyacın artması, bu ürünlerin kullanım alanlarını da yaygınlaştırmıştır. Bu kullanım alanlarının başında veri merkezleri gelmektedir. Büyük yük taşıma kapasitesine sahip kabloların bulunduğu veri merkezleri, genellikle hassas iklimlendirme yöntemleri ile ideal ısı değerlerine ulaştırılmaktadır. Isı yayan bu kabloların yüzeyden geçirilmesi, iklimlendirme sistemlerinden alınacak verimin düşmesine neden olan bir durumdur. Bu yüzden de kabloların zemin altından ve ortama etki etmeyecek şekilde taşınmasına sağladığı olanak nedeni ile yükseltilmiş döşeme sistemleri kullanılmaktadır.

Okullar ve eğitim kurumları da bu sistemlerin yoğun olarak kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır. Özellikle sistem kablolarının bu gibi ortamlarda yüzeyden taşınması hem kabloların zarar görmesine hem de öğrencilerin bu durumdan zarar görmesine yol açabilir. Hastane ve sağlık merkezlerinde yükseltilmiş döşeme kullanımı da son derece yaygındır. Kabloların yüzeyden taşınarak oluşturduğu kötü görünümün ortadan kaldırılması ve ameliyathane gibi hassas ortamlarda iklimlendirme işleminin yapılabilmesi adına bu uygulamanın önemi büyüktür.

Esasında bu  uygulamalarının tek kullanım amacı kabloların taşınması da değildir. Pasa karşı dirençli olmaları nedeni ile yükseltilmiş döşemeler uzun süreli korunmak istenen sistemlerin kaplanmasında ve korunmasında da kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir :Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri 

Neden Yükseltilmiş Döşeme Tercih Edilmelidir?

yukseltilmisdosemenerelerdekullanilir

Bu uygulamanın kullanmasını cazip hale getiren çok sayıda neden bulunmaktadır. Bu nedenlerin en başında, maliyetinin düşük olmasından bahsetmek mümkündür. Kabloların yerin altına alınması ya da sair tesisat ürünlerinin yüzey altına alınması açısından başvurulabilecek en düşük maliyetli yöntem, yükseltilmiş döşeme yöntemidir. Ayrıca inşaat zahmetlerinden ve kırma dökme gibi durumların üstesinden gelebilmek yönüyle de avantaj arz etmektedir. Bunun yanında yükseltilmiş döşemelerin bir diğer avantajı olarak kolay kurulabilmesinden ve aynı ölçüde kolay bir şekilde sökülebilmesinden söz etmek mümkündür.

Yükseltilmiş döşemeler, istenildiği taktirde sökülerek farklı bir alanda yeniden kullanılabilme olanağına da sahiptir. Ayrıca bu sistemler yangına karşı da dirençlidir. Zor tutuşan ve yangını yavaşlatan yükseltilmiş döşeme sistemleri sayesinde korunması gereken sistem donanımlarının olduğu alanlarda riski düşük seviyelere indirmek olanaklı hale gelmektedir.

Yükseltilmiş döşemelerin imalatında kullanılan profiller paslanmaz malzemeden imal edilmektedir. Bu da koruma altına alınan ya da yer altına alınan tesisat unsurlarının uzun süre boyunca sorunsuz bir şekilde muhafaza edilmesi anlamına gelmektedir. Tüm bu işlevsel özelliklerinin yanı sıra dekoratif anlamda da yükseltilmiş döşemeler kullanışlıdır. Bulundukları ortamlara ayrı bir mimari hava katan yükseltilmiş döşemeler, modern görünümleri sayesinde bile çok sayıda alanda tercih edilmektedir.

Son olarak da bu ürünlerin iklimlendirme sistemlerini daha kullanışlı hale getirmek için kullanıldığını söylemek mümkündür. Özellikle veri merkezleri gibi ısı üretiminin yüksek olduğu ve dengelemeye ihtiyaç duyulduğu alanlarda, iklimlendirme sistemlerinin daha işlevsel çalışabilmesi açısından bu yönteme başvurulmaktadır. Kabloların yerin altına alınması sayesinde ortam ısısı daha dengelenebilir bir hal almaktadır. Bu sayede de iklimlendirme sistemleri daha etkili sonuçlar verebilmektedir.

Comment (1)

  1. […] basit şekliyle yükseltilmiş döşeme sistemleri yapının mevcut zemini üzerine uygulanan ikinci bir zemin olarak tanımlanabilir. Bu sistemlere […]

    3 Kasım 2020 at 14:16
    |Reply

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir