Blog

Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Nasıl Yapılır?

yukseltilmisdosemesistemlerinasilyapilir
Yükseltilmiş Döşeme

Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Nasıl Yapılır?

Yükseltilmiş döşeme sistemleri başta veri merkezleri olmak üzere çok farklı alanlarda uygulanmaktadır. Yükseltilmiş döşeme sistemlerinin yapılması esnasında izlenen standart bir yol bulunmaktadır. Bu işlemin aşamalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Planlama: Yükseltilmiş döşeme sistemlerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için öncelikle planlama yapılması gereklidir. Uygulama yapılacak alan ölçülmeli ve 60×60 ölçülerine bölünerek kaç panel kullanılacağı tespit edilmelidir. Ayrıca uygulama esnasında basamak, menfez ve süpürgelik gibi aksesuar kullanılacaksa bunlar da planlamada hesaba katılmalıdır.
  • Zemin Hazırlığı: Yükseltilmiş döşeme sistemleri doğrudan zemine uygulandığından dolayı, zeminin bu işleme önceden hazır hale getirilmelidir. Eğer zeminde herhangi bir pürüz varsa giderilmeli, giderilemeyecek durumda olması halinde ise düz bir şekilde yeniden şap atılmalıdır. Yükseltilmiş döşemeyi taşıyacak olan ayakların zemine yapıştırılmasına engel teşkil edebilecek durumlar da ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca uygulama öncesinde zeminin kuru olmasına da dikkat edilmelidir.
  • Montaj: Yükseltilmiş döşeme sistemlerinin uygulanmasındaki son aşama montaj aşamasıdır. İlk aşamada yapılan planlama çerçevesinde 60×60 cm ölçülerine sahip olan paneller, taşıyıcı ayakların üzerine yerleştirilerek zemine sabitlenmektedir. Yapılacak olan montaj işleminin kusursuz olması açısından çalışma esnasında teraziye alma yöntemine de başvurulmalıdır.

Yükseltilmiş Döşeme Sistemi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

yukseltilmisdoseme

En basit şekliyle yükseltilmiş döşeme sistemleri yapının mevcut zemini üzerine uygulanan ikinci bir zemin olarak tanımlanabilir. Bu sistemlere başvurulmasının teknik nedenleri olduğu gibi, günümüzde estetik amaçlar doğrultusunda da uygulanabilmektedir. Estetik amaçlara da hitap etmeye başlamasıyla birlikte bu sistemlerin çok farklı modelleri ortaya çıkmıştır. Ana zemin ve yükseltilmiş döşeme arasında kalan alan, kabloların ve diğer tesisat unsurlarının geçirilmesi açısından geniş bir alan sağlamaktadır. Nem ve korozyona karşı son derece dayanıklı olan bu sistemler, uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanılabilmektedir. Zeminde bulunan nem ile mücadele etme konusunda büyük bir etki yarattığı için yükseltilmiş döşeme sistemleri başta veri merkezleri olmak üzere nem ile mücadelenin gerekli olduğu ortamlarda tercih edilmektedir. Hastaneler ve sağlık merkezleri, alışveriş merkezleri, fabrikalar, ticari binalar ve kamu kurumlarında da yükseltilmiş döşeme sistemlerine olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Yükseltilmiş döşeme hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: Yükseltilmiş Döşeme Nedir? Nerelerde Kullanılır? 

Yükseltilmiş Döşeme Sisteminin Avantajları

yukseltilmisdosemeavantajlari

Son yıllardan yükseltilmiş döşeme sistemlerine olan ilginin artmasında hiç kuşkusuz bu sistemlerin sağlamış olduğu avantajlar önemli bir yere sahiptir. Bu avantajların başında, sonradan yapılmak istenilen değişikliklere sağladığı kolaylık yer almaktadır. Basit bir şekilde monte edilebilen bu sistemler, aynı şekilde sökülebilme ve zemine farklı müdahalelerde bulunabilme olanağı sağlamaktadır. İkinci bir avantaj olarak estetik görünümden söz etmek mümkündür. Özellikle veri merkezleri gibi kabloların çok olduğu alanlarda, kabloların görünmesini engelleyen ve diğer yandan da kabloların güvende kalmasını temin eden bu sistemler, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamaktadır. Rutubet sorunu yaşayan yapılarda yükseltilmiş döşeme sistemleri kullanılması durumunda büyük ölçüde olumlu sonuç alınabilmektedir. Veri merkezlerinde iklimlendirme çalışmaları ile birlikte yükseltilmiş döşeme sistemlerinden yararlanılması, istenilen hava kalitesini tam anlamıyla yaratabilmek açısından biçilmiş kaftan görevi görmektedir.

Hassas iklimlendirme hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: Hassas İklimlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yükseltilmiş Döşeme İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

yukseltilmisdosemekullanimi

Yükseltilmiş döşeme sistemlerinin seçimi ve uygulaması sırasında dikkatli olunması gereken hususlar olduğu gibi, uygulama sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yükseltilmiş döşeme uygulamasından sonra 24 saat boyunca zemin üzerinde herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Taşıyıcı ayakları zemine yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcıların tam anlamıyla yapışabilmesi için bu gereklidir. Aksi halde zeminde oynamaların meydana gelmesi söz konusudur. Yükseltilmiş döşeme sistemleri üzerinde temizlik yapılacağı zaman asla su kullanılmamalıdır. Paspaslar ya da çok su içermeyen diğer yöntemler idealdir. Ancak su dökerek yıkamaya çalışmak, özellikle de altından kabloların geçtiği sistemler için son derece zararlıdır. Eğer uygulamanın yapılacağı zeminde sürekli olarak ağır yükler taşınıyorsa ya da yükseltilmiş zemine büyük ağırlıkların binmesi gerekiyorsa metal panellerin tercih edilmesinde yarar vardır. Yumuşak malzeme kullanılarak imal edilmiş olan paneller ağırlık taşıma konusunda yetersiz kalabilmektedir. Çok tavsiye edilen bir husus olmasa da paneller üzerine halı döşenmek istenildiği zaman bu işlemin özenli bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca halıların döşenmesinde yapıştırıcılar kullanılmalı ve sert darbeler uygulamaktan kaçınılmalıdır. Alt zemine herhangi bir müdahalede bulunulacağı zaman paneller levye ya da tornavida gibi malzemeler ile kaldırılmamalıdır. Bu işlem için vakumlu kaldırıcılar tercih edilmelidir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir