Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Binaların daha sağlıklı ve fonksiyonel şekilde kullanımı bazı ilavelerle mümkündür. Her yapı kendine has özellikleri taşıdığından, farklı amaçlarla kullanılmak istendiğinde, yenilikler, eklentiler yapılmak durumu söz konusu olacaktır. Bu özel eklentiler içinde yükseltilmiş döşeme sistemleri uygulamaları en sık tercih edilen yapısal işlemlerdir. Özellikle tesisatın yoğun kullanılacağı ortamlar için bu tarz döşeme yöntemleri etkin şekilde işlem yapması gereken alanlardır. Etkin şekilde kullanım alanları da bulunmaktadır.
- Ofisler
- Okul ve eğitim alanları
- IT ve sistem odaları
- Sağlık merkezleri ve hastaneler
- Alışveriş merkezleri
- Fabrikalar ve proses ortamları
- Ticari iş yerleri
Bu ve benzeri alanlar için kesinlikle etkin şekilde kullanıma uygun yükseltilmiş döşemeler tercih edilebilir. İşin temelinde taşıyıcılar ve döşeme paneller yer almaktadır.
Bu alanda kullanılabilen hammaddelere göre kalsiyum sülfat, PVC, sülfat özlü olarak farklılık göstermektedir. Bu özellikler uygulama alanına göre değişebilir. Bazı alanlarda aleve dayanıklı ürünler kullanılabilirken, bazı alanlarda ses izolasyonu sağlayan ürünler tercih edilebilir.
Genel olarak yükseltilmiş döşeme sistemleri bina tamamen boşken uygulanmalıdır. Ancak yerleşim sonrasında da uygulama yapılabilir. Tavan yüksekliğinin de taban yükseltilirken dikkate alınması, yerleşim planlarının verilmesi önemlidir. Bu şekilde giriş, çıkış, masaların konumlandırması, elektrik sisteminin taşınması ve dağıtılması gibi alanlar, net bir şekilde uygulamada dikkate alınabilir.
Yükseltilmiş döşeme hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: Yükseltilmiş Döşeme Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Ofis İçin Yükseltilmiş Döşeme Sistemlerinin Avantajları
Özellikle ofislerde bu tip sistemleri kullanmak son dönemde daha da artmıştır. Yapılar, ofis olarak ya da iş yeri olarak tasarlanmış olsa da firmaların iş akışlarına bağlı olarak farklı yapılanmaları ve şekilleri olabilmektedir. Bu anlamda, ofislerin yapılanmasında yükseltilmiş döşeme kullanımı en pratik çözüm olarak karşımıza çıkar. Her bakımdan ideal ve benzersiz olan bu uygulamalar, alanların aktif ve ideal şekilde verimli kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Özgün tasarımları, farklı maddelerin kullanımı, hem şekilsel olarak görselliği ön plana çıkartır, hem de fonksiyonel bir alan kullanımı sağlar. Özellikle kablolu iletişim birimlerinin düzenli şekilde yayılması, dağıtılması, döşemelerin altından sağlanırken en ideal sonuçlar alınacaktır.
Aktif bir uygulama yapıldığında, tüm alanda görüntü daha sade ve karmaşadan uzak olacaktır. Özellikle bilgisayar, dahili hat, yazıcı erişimi gibi ofis cihazlarının masalarla bağlantısının sağlanması, döşemelerin altından, sistemli şekilde yürütülen ve dağıtılan bir olanak sağlar. Etkin yükseltilmiş döşeme sistemleri sayesinde, tüm alan, ofise özel olarak tasarlanmış olacaktır. Masalara gerekli olan kablolar belli alanlardan çıkartılarak, randımanlı bir kullanım şekli sağlanır. Yapılan çalışmalar sadece ofislerde değil, bilgi işlem merkezleri, sistem odaları, alışveriş merkezlerindeki enerji ve diğer kabloların dağıtımı için de oldukça idealdir. Her alan, kendine uygun olan şekilde dağıtımdan pay alırken, sistem onarım ve arızaları da aktif bir şekilde yapılabilir.
Yükseltilmiş döşeme sistemleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız: Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Nasıl Yapılır?
Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri Neden Önemlidir?
Kablolar, günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. İnternet, kamera, elektrik ve diğer cihazlarla ilgili çalışmalarda ofis ve iş yerlerinde kablolardan yararlanılmaktadır. Bu nedenle de aktif şekilde kullanılarak ortamda dolanırlar. Dolaşma, sürekli hareketli olan alanlarda kablolarda incinme ve kırılmalar oluşabilir. Bu gibi sorunların aşılmasında da yükseltilmiş döşeme uygulaması büyük bir öneme sahiptir. Bina tesisatı yerine döşemenin altından dağıtım yapmak, arıza durumlarında her zaman sizi bir adım öne geçirecektir. Kaldırabileceğiniz döşeme panelleri sayesinde oluşan arızaları bulabilir, düzenlemeleri ya da ilaveleri rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ses izolasyonu konusunda da döşemeler her zaman aktif bir öneme sahiptir. Zemin ile iletimi kestiği için yürüme, darbe ya da benzer durumlarda sesin dağılımını, alt alanlara geçmesini engelleyecektir. Bu nedenle son dönemde farklı yükseklik ve şekillerde bu uygulamalar tercih edilmektedir. Döşemeler aynı şekilde ısı muhafazasını da sağlarlar. Çok sıcak ya da soğuk olan alanlarda termos etkisi yararak, ortama daha geçiş sağlayacaklardır. Bu da bir nevi iklimlendirme etkisi yaratır. Soğuk alanlar için yükseltilmiş döşemenin altına cam elyaf dolgu ve benzeri ürünler koyularak, izole işlemi rahatlıkla gerçekleştirilecektir.
Farklı alanlar, farklı beklentiler ve farklı sonuçlar için yükseltilmiş döşeme sistemleri rahatlıkla tercih edilebilir. Özellikle ticari alanlar, iş merkezleri, alışveriş merkezleri bu anlamda oldukça etkin kullanım alanlarıdır. Rutubet, nem ve su baskını gibi durumlarda da bu tarz döşemeler etkin bir koruma alanı sunarlar. Her zaman sonuç mükemmel olduğundan, kullanımı oldukça fayda sağlayan bir uygulamadır.